The Forestry Forum is sponsored in part by:

AVAILABLE


Forestry Forum
Sponsored by:


TimberKing Sawmills



Toll Free 1-800-582-0470

LogRite Tools



Norwood Industries Inc.


Sawmill & Woodlot Magazine



Your source for Portable Sawmills, Edgers, Resaws, Sharpeners, Setters, Bandsaw Blades and Sawmill Parts

EZ Boardwalk Sawmills. More Saw For Less Money!

STIHLDealers.com sponsored by Northeast STIHL


Woodland Sawmills

Peterson Swingmills

 KASCO SharpTech WoodMaxx Blades

Turbosawmill

Sawmill Exchange

BRUTE FORCE Authorized Dealer

Woodshax Outdoor Vending Solutions

FARMA


Council Tool

Baker Products

ECHO-Bearcat



Author Topic: Accuset 2 Auto Down problem  (Read 1765 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Accuset 2 Auto Down problem
« on: May 30, 2018, 09:09:22 AM »
Good morning all.  I have tried to find this problem on the site for the last two days and have read a lot of good info,  but haven't found it yet.

When using the auto down sawing a log,  sometimes it doesn't stay where I set it.  Position 1.  Say for a 1 inch drop.  When I get back for another cut it may be on position 5.  Now when I see where the blade is lined up I move it back.  It doesn't happen all the time,  just occasionally.  Is there a service or cleaning I can do to the touch pad or is it telling me that is about to quit working? 

As always thanks in advance for any insight.
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline Percy

  • Senior Member x2
  • *****
  • Posts: 2078
  • Age: 64
  • Location: Terrace B.C. Canada
  • Gender: Male
  • Resident trouble maker
    • Share Post
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #1 on: May 30, 2018, 09:45:19 AM »
Thats a slightly different one than I just had. My old panel went postal on me by rapidly cycling between manual and preset(go to) #1. The panel was beat and the pushy things were sticking...perhaps your problem??
GOLDEN RULE : The guy with the gold, makes the rules.

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #2 on: May 30, 2018, 09:47:38 AM »
Did you clean or replace it?
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline Percy

  • Senior Member x2
  • *****
  • Posts: 2078
  • Age: 64
  • Location: Terrace B.C. Canada
  • Gender: Male
  • Resident trouble maker
    • Share Post
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #3 on: May 30, 2018, 10:27:25 AM »
I replaced it. Mine was one of the earlier accuset 2 models and did not have a replaceable membrane...If yours has a replaceable membrane...and of course, if that is the problem, then it should be a relativly inexpensive fix....compared to me.....approx 1000.00 Canadian....in its defence, mine was nearly 10 years old.
Accuset 2 front panel swallows the big onion..... in Sawmills and Milling
GOLDEN RULE : The guy with the gold, makes the rules.

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #4 on: May 30, 2018, 10:44:28 AM »
Mine is a 2013 model so I would think I can get another membrane.  The price doesn't sound to bad.  Thanks for the input.
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline PAmizerman

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 341
  • Age: 26
  • Location: Loretto PA
  • Gender: Male
  • Just Another Day In Paradise!!
    • Share Post
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #5 on: May 30, 2018, 10:28:04 PM »
My accuset II will sometimes forget where it is but not very often. It is only a year old.
Woodmizer lt40 super remote 42hp Kubota diesel. Accuset II
Traverse 6035 telehandler and a lot of back breaking work!!

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #6 on: May 31, 2018, 07:55:24 AM »
For 60.00 I will get a new part and see how it acts.
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline sparks

  • Sponsor
  • *
  • Posts: 634
  • Age: 65
  • Location: Indianapolis,Indiana
  • Gender: Male
  • Woodmizer Electrical Tech
    • Share Post
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #7 on: May 31, 2018, 04:08:11 PM »
Look at the back of your display panel and see if it is encased in a sealer. If it is you cannot replace any parts of that board.
\"America will never be destroyed from the outside. If we falter and lose our freedoms, it will be because we destroyed ourselves.\" Abraham Lincoln

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #8 on: June 01, 2018, 01:14:53 PM »
Thank you.  I will give it a look see.
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #9 on: June 16, 2018, 11:43:18 PM »
Well. . . .I replaced the membrane and still same problem.  It is not encased on the back.  I have noticed it will even act up when I am in the accy key mode without the engine running.  Also it does the same thing in the pattern mode also.  It has the C 21 software on it if that makes a difference to anyone.
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline Percy

  • Senior Member x2
  • *****
  • Posts: 2078
  • Age: 64
  • Location: Terrace B.C. Canada
  • Gender: Male
  • Resident trouble maker
    • Share Post
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #10 on: June 17, 2018, 11:39:15 AM »
Well. . . .I replaced the membrane and still same problem.  It is not encased on the back.  I have noticed it will even act up when I am in the accy key mode without the engine running.  Also it does the same thing in the pattern mode also.  It has the C 21 software on it if that makes a difference to anyone.


Well, thats a bummer....There is a slot on the accuset panel for an SD card/drive/whatever. Id call woodmizer and get them to send you the latest version of software for the panel and see if that works...kinda like rebooting you computer....that "might' work....heh...sorry for the bum steer above... ;D
GOLDEN RULE : The guy with the gold, makes the rules.

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #11 on: June 17, 2018, 10:35:35 PM »
I will check on the update.  I did notice today sawing that it only acted up when things warmed up.  So I am thinking something needs to be replaced.  The screen was hazy and needed replacing anyway.  Its all good.
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline sparks

  • Sponsor
  • *
  • Posts: 634
  • Age: 65
  • Location: Indianapolis,Indiana
  • Gender: Male
  • Woodmizer Electrical Tech
    • Share Post
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #12 on: June 21, 2018, 04:00:56 PM »
You could try a reboot to see if it removes the glitch.

Set the downward tooth of the blade 12 inches about a bed rail.

Get the gradient number off the transducer tag.

Hold down the button that has the hand on it and turn the key to accessory.
The screen will ask if you want to set to default.
Press yes.

Reprogram the gradient into the program.
Reset the 12 inch on the screen.

See you still have the issue. If you do you will be replacing the Accuset 2 front panel.
\"America will never be destroyed from the outside. If we falter and lose our freedoms, it will be because we destroyed ourselves.\" Abraham Lincoln

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #13 on: June 22, 2018, 01:56:45 PM »
Thank you Sparks.  I will give that a try this evening or in the morning.  I just replied to your email before I saw this.  Thank you Sir.
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #14 on: June 25, 2018, 02:32:44 PM »
Sparks,  

I tried the reboot with no luck.  Then I had a drum switch go bad.  Got the switch today and will put it all back together when I get home.
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #15 on: July 06, 2018, 09:48:40 PM »
Well all said and done,  I tried everything.  Reboots,  cleaning,  readjusting etc. . . . . .Got a new front panel.  Sparks and Marty worked with me and many thanks to both of them.  Got the part installed today and just got finished sawing a few logs with out an issue.  Other than sweating and then getting rained out!  But it didn't jump around on me.
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline petefrom bearswamp

  • Senior Member x2
  • *****
  • Posts: 3306
  • Age: 81
  • Location: Finger Lakes region of NY
  • Gender: Male
  • made 70-11 and still feelin pretty darned good!
    • Share Post
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #16 on: July 07, 2018, 08:02:15 AM »
Glad your problem is solved.
I have had a few glitches with my 2008 accuset.
It sometimes doesnt make a calibrated cut even when the display reads the proper drop.
Also I cant set the lower index lower than 1" when in the computer mode only get below 1" when in manual.
LT40SHDD51
Kubota 8540 tractor, Farmi winch
Kubota 900 RTV
Polaris 550 Sportsman ATV
1 Husky 1 gas Echo 1 cordless Echo
241 acres of woodland

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #17 on: July 07, 2018, 10:52:20 AM »
I know how that feels.  Sparks and Marty are by far the best ones to point you in the right direction.  My mill was a demo out of Texas and I don't know how long it sat in the weather and did nothing.  So I am hoping this problem was just from neglect prior to me getting the machine.  When I had my plane,  if it wasn't exercised,  it would break just sitting there.  
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?

Offline Percy

  • Senior Member x2
  • *****
  • Posts: 2078
  • Age: 64
  • Location: Terrace B.C. Canada
  • Gender: Male
  • Resident trouble maker
    • Share Post
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #18 on: July 08, 2018, 12:09:14 PM »
I know how that feels.  Sparks and Marty are by far the best ones to point you in the right direction.  My mill was a demo out of Texas and I don't know how long it sat in the weather and did nothing.  So I am hoping this problem was just from neglect prior to me getting the machine.  When I had my plane,  if it wasn't exercised,  it would break just sitting there.  
Are we talking "airplane"? If so, better for it to break "just sitting there" :D :D
GOLDEN RULE : The guy with the gold, makes the rules.

Offline Just Right

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 103
  • Age: 48
  • Location: Barnesville, GA
  • Gender: Male
  • I'm new!
    • Share Post
    • JustRightSawing
Re: Accuset 2 Auto Down problem
« Reply #19 on: July 08, 2018, 10:45:12 PM »
Yes sir air plane.  And you are correct.  Breaking on the ground just cost you money.  Breaking in the air and you have a lil more pucker factor.  That has happened too.
If you are enjoying what you are doing,  is it still work?


Share via delicious Share via digg Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via reddit Share via stumble Share via tumblr Share via twitter

xx
New Accuset 2 ---- New Problem

Started by DR_Buck on Sawmills and Milling

7 Replies
2211 Views
Last post August 11, 2008, 08:45:47 AM
by Bibbyman
xx
Accuset 2 problem

Started by delvis on Sawmills and Milling

17 Replies
1966 Views
Last post December 14, 2012, 07:24:08 AM
by drobertson
xx
Accuset problem resolved

Started by BBTom on Sawmills and Milling

10 Replies
2475 Views
Last post December 21, 2005, 06:24:48 PM
by Kirk_Allen
xx
Accuset II Problem - Can a bad battery cause this?

Started by DR_Buck on Sawmills and Milling

12 Replies
2786 Views
Last post March 21, 2011, 09:20:33 PM
by Bibbyman
 


Powered by EzPortal