The Forestry Forum is sponsored in part by:

iDRY Vacuum Kilns


Forestry Forum
Sponsored by:


TimberKing Sawmills



Toll Free 1-800-582-0470

LogRite Tools



Norwood Industries Inc.




Your source for Portable Sawmills, Edgers, Resaws, Sharpeners, Setters, Bandsaw Blades and Sawmill Parts

EZ Boardwalk Sawmills. More Saw For Less Money!

STIHLDealers.com sponsored by Northeast STIHL


Woodland Sawmills

Peterson Swingmills

 KASCO SharpTech WoodMaxx Blades

Turbosawmill

Sawmill Exchange

Michigan Firewood, your BRUTE FORCE Authorized Dealer

Baker Products

ECHO-Bearcat

iDRY Wood Lumber Vacuum Drying for everyon

Nyle Kiln Dry Systems

Chainsawr, The Worlds Largest Inventory of Chainsaw Parts

Smith Sawmill Service

Dynamic Green Products Inc.





Author Topic: 360d/540GIII AC/Heater not functioning  (Read 672 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline TheDirt

  • Full Member
  • **
  • Posts: 64
  • Location: Northern VT
  • Gender: Male
    • Share Post
360d/540GIII AC/Heater not functioning
« on: July 09, 2020, 09:39:15 PM »
just curious if anyone has had experience with losing power to blower, temperature selector and defrost/ac switch all at once. happened to me this morning, fuses appear fine, relays i checked.
wondering if a wire between the relay and the switches is going bad. I have noticed that the blower will weaken throughout the day, running heat or AC. I don't think the blower is bad, it seems there is just no power reaching any of those functions. 
Thanks!

Offline kiko

  • Senior Member x2
  • *****
  • Posts: 1022
  • Location: Middle Georgia
    • Share Post
Re: 360d/540GIII AC/Heater not functioning
« Reply #1 on: July 09, 2020, 10:01:35 PM »
The the load wire that comes out of the blower relay will get heat damaged over time creating the low voltage situation. Often you can see this by removing the relay where you can see discoloration of the spade receptors and sometimes distortion of the plastic.  The fuse panel is modular and be partially repaired but is difficult . The way I have solved that issue is by cutting the wires loose from the back of fuse /relay board and running to a continuous ford type relay mounted to metal wall behind the fuse panel.

Offline TheDirt

  • Full Member
  • **
  • Posts: 64
  • Location: Northern VT
  • Gender: Male
    • Share Post
Re: 360d/540GIII AC/Heater not functioning
« Reply #2 on: July 09, 2020, 10:13:15 PM »
This is great information, Kiko, thanks!
there is a heater blower relay that must have been bypassed because it's just gone now, definitely looks like it got hot at one time, I will dig into that tomorrow and try to figure out where they went with those wires, if i can. The Relays I tested today were for the high speed blower relay and the purge blower relay. Would one of those be sending power to the temp selector dial, fan speed dial and defrost/ac switch? seems like theses must all be tied to the same relay.
thanks again.

Offline TheDirt

  • Full Member
  • **
  • Posts: 64
  • Location: Northern VT
  • Gender: Male
    • Share Post
Re: 360d/540GIII AC/Heater not functioning
« Reply #3 on: July 10, 2020, 10:15:39 AM »
tore back into it this morning and turns out they had re located the heater blower relay to behind the dash monitor/screen. not the first place i would have looked but im glad i did. that relay was bad, switched it out and back in business. Thanks again Kiko!

Offline kiko

  • Senior Member x2
  • *****
  • Posts: 1022
  • Location: Middle Georgia
    • Share Post
Re: 360d/540GIII AC/Heater not functioning
« Reply #4 on: July 10, 2020, 12:11:02 PM »
 smiley_thumbsup

Offline TheDirt

  • Full Member
  • **
  • Posts: 64
  • Location: Northern VT
  • Gender: Male
    • Share Post
Re: 360d/540GIII AC/Heater not functioning
« Reply #5 on: September 01, 2020, 08:47:45 PM »
Well, that worked for a while, then the relay and wires started getting hot again. sort of functioned intermittently if i wiggled the wires around and and tapped on the relay, then the relay went again. now im looking to do a more permanent upgrade.
KIKO, I was hoping to get a little more detail on the upgrade you did, the relay you used was a continuous type, do recall amps? did you upgrade any wiring coming into/out of the relay?
thanks!!!!

Offline kiko

  • Senior Member x2
  • *****
  • Posts: 1022
  • Location: Middle Georgia
    • Share Post
Re: 360d/540GIII AC/Heater not functioning
« Reply #6 on: September 01, 2020, 10:19:27 PM »
NAPA part # PHI 54140.

Offline Firewoodjoe

  • Senior Member x2
  • *****
  • Posts: 1219
  • Age: 32
  • Location: Northern lower michigan
  • Gender: Male
  • Im getting old
    • Share Post
Re: 360d/540GIII AC/Heater not functioning
« Reply #7 on: September 03, 2020, 06:39:34 PM »
Those are prone for that. Just keep a new relay in the machine and donít run the blower on high. It will last longer. 

Offline TheDirt

  • Full Member
  • **
  • Posts: 64
  • Location: Northern VT
  • Gender: Male
    • Share Post
Re: 360d/540GIII AC/Heater not functioning
« Reply #8 on: September 09, 2020, 06:39:55 AM »
Thanks Kiko, I ordered the continuous relay and re routed the wires to it, mounted on the firewall behind the computer. it works great, it does still get a little hot but the wires aren't melting and relay can handle it. like you said firewoodjoe, its probably best to not run it on full blast all day, and not usually necessary once the cab reaches the right temp 

Offline Tacotodd

  • Full Member x2
  • ***
  • Posts: 202
  • Age: 48
  • Location: Bauxite AR
  • Gender: Male
  • To learn and help
    • Share Post
Re: 360d/540GIII AC/Heater not functioning
« Reply #9 on: September 13, 2020, 12:50:08 AM »
Just remember, there is no difference between a relay and a solenoid. Just get a continuous duty solenoid if you have the room for it and your troubles will be over. They are made for just such instances.
Trying harder everyday.


Share via delicious Share via digg Share via facebook Share via linkedin Share via pinterest Share via reddit Share via stumble Share via tumblr Share via twitter

xx
05 Timberjack 360D/ John Deere 540gIII fault codes

Started by TheDirt on Forestry and Logging

3 Replies
1159 Views
Last post March 26, 2019, 09:04:33 PM
by kiko
xx
Skidder gauges not functioning correct

Started by Caseybow123 on Forestry and Logging

2 Replies
416 Views
Last post January 27, 2017, 09:56:13 PM
by Caseybow123
xx
Worlds Smallest FUNCTIONING Hit & Miss Engine?

Started by Kirk_Allen on General Board

17 Replies
3591 Views
Last post June 19, 2005, 09:43:03 PM
by Corley5
xx
Power feed speed adjustment on LT40 not functioning

Started by woodworker9 on Sawmills and Milling

5 Replies
983 Views
Last post May 07, 2016, 09:15:53 PM
by woodworker9
 


Powered by EzPortal